torsdag 9 september 2010

En A kassa värd namnet!

På fyra år har regeringen Reinfeldt försämrat a-kassan betydligt. Man har både försämrat ersättningsnivåerna och gjort det dyrare att vara medlem.
2006 betalade vi som medlemmar i IF Metall 89 kronor i a-kasseavgift. Idag 2010 betalar vi 390 kronor i månaden, samtidigt har regeringen tagit bort möjligheten att göra avdrag i deklarationen för medlemskapet i förbundet och a-kassan.

Reinfeldt och hans regeringskamrater har lagt en ”straffskatt” på dom som jobbar på golvet inom industrin som får betala 390 kronor medan en akademiker på samma företag betalare ca. 100 kronor i a-kasseavgift. Det tycker inte vi är rättvist.

Än värre är att endast 12% av dom som går på a-kassa får 80 % i ersättning, övriga får en lägre ersättning och många av IF Metalls medlemmar får ut endast 60 %.
Orsaken varför regeringen vill ha en låg a-kasseersättning är enligt dom att man blir mindre benägen att söka jobb. Man blir lat helt enkelt enligt Reinfeldts synsätt.
Då kan vi minnesgoda komma ihåg 80-talet, då var a-kassan som mest generös och arbetslösheten har aldrig varit så låg.

Med en Socialdemokratiskt ledd regering kommer ersättningsnivån höjas. 80% av sin lön i a-kassa upp till ca 25 000 kronor i månaden, och en sänkning av avgiften till 80 kronor i månaden.

Vill du ha en a-kasseförsäkring värd namnet ska du rösta på Socialdemokraterna 19 september, det tänker vi göra.



Leif Wiklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar