torsdag 15 juli 2010

Försämra inte studieledighetslagen!

Försämra inte studieledighetslagen!

Studieledighetslagen har under många år varit ett viktigt instrument när det gäller att utbilda fackliga förtroendevalda. Att ha bra utbildade förtroendevalda gör att medlemmarna vet att de blir företrädda på bästa möjliga sätt.

Nu vill regeringen Reinfeldt även försämra denna viktiga lag eller som regeringen själv framställer det ”förenkla studieledighetslagen”.

Idag så kan man som medlem i praktiken gå en facklig utbildning med 14 dagars varsel. Man måste söka ledigt senast 14 dagar innan utbildningen startar.

Nu vill regeringen genomföra följande:

- För att kunna gå en facklig utbildning så måste man vara anställd sammanhängande i minst 6 månader eller sammanlagt 12 månader under de senaste två åren.
- Man vill också införa att medlemmen ska lämna in ledighetsansökan minst 2 månader innan kursstart.

- Arbetsgivaren ska kunna skjuta på utbildningen i ytterligare 6 månader.

Detta kallar regeringen en förenkling, vi kallar det en försämring. Här försöker regeringen helt sonika att försämra möjligheterna till att snabbt kunna gå en facklig utbildning.

Detta är ännu ett förslag att försvaga den Svenska Modellen och försvaga fackets roll på arbetsplatserna. Vi från IF Metalls sida upplyser våra medlemmar om denna lagförändring som kan träda i kraft till hösten och vi kommer att fortsätta att driva opinion så att regeringen och riksdagen inte fattar detta ANTI FACKLIGA BESLUT.

Anna Olofsson
Leif Wiklund
IF Metall Mellersta Norrland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar