måndag 26 juli 2010

Varför Ljuger Centerns Ungdomsförbund?

Centerns Ungdomsförbund (CUF) ljuger och sprider lögner om Lagen om Anställningsskydd (LAS).
Varför gör man det ?? Beror det på okunskap eller gör man det medvetet ?
Vi vet inte men troligen är det både och.

I sin reklamkampanj säger man att det är de unga som blir uppsagda först och det beror lagens skrivning om att det den med kortast anställningstid ska gå först vid arbetsbrist.

Sanningen är ju att ungdomarna inte ens omfattas av LAS eftersom CUF:s moderparti, Centern genom högerregeringen gjort det möjligt att visstidsanställa hur många som helst upp till 24 månader.
Nu när lågkonjunkturen slog till, avslutade företagen visstidsanställningarna först och det drabbade då främst ungdomarna. Detta är en av anledningarna till varför Sverige har Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Den andra anledningen är regeringens avskaffande av arbetsmarknadspolitiken som gör att ungdomarna varken får vidareutbildning eller praktikplatser.

Men för CUF handlar det naturligtvis inte om ungdomsarbetslösheten utan om otryggheten i anställningen, att arbetsgivaren ska fritt ska få välja om det är 35 åringen eller 21 åringen som skall sägas upp. Deras tanke är ju att de anställda blir lojalare och inte kritiserar sina chefer om man riskerar att bli uppsagd och det har dom naturligtvis alldeles rätt i och det är därför vi vill värna lagen om anställningsskydd

CUF får gärna vara kritisk mot LAS, men kom med sakliga argument och sluta upp med att sprida lögner. Vi från IF Metall träffar gärna representanter för CUF och förklarar hur lagen fungerar. Törs ni?
Vi tror att ni vet att lagen inte bara säger sist in först ut utan att du också måste ha kompetens för de arbetsuppgifter som blir kvar vid företaget. Vilket ju faktiskt innebär att ”Lars 58” faktiskt mister jobbet om han inte har de kvalifikationer som krävs.


Leif Wiklund
Michael Sjödin
IF Metall Mellersta Norrland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar