måndag 5 juli 2010

Har vi blivit mer Solidarisk med överklassen?

Har vi blivit mer solidarisk med överklassen än med dom som är arbetslösa och sjuka ??

Högerregeringen Reinfeldt har sänkt skatterna med 100 miljarder kronor. Av dessa 100 miljarder kronor, har 60 miljarder kronor gått till de 10 % av befolkningen som är rikast. De vi kallar överklassen.

Vi vanliga har fått ett så kallat jobbskatteavdrag på 1 500 kronor. Men så fort som skatten sänks får någon betala priset för att den sänks.

I Sverige har de som är arbetslösa och sjuka fått betala priset, för att vi och alla andra får lite mer i plånboken. De har fått betala genom en sämre och dyrare a-kassa och en sämre sjukförsäkring. Idag får endast 12 % av de arbetslösa 80% i a-kasse ersättning, övriga får lägre ersättning.

Även vi har fått betala för jobbskatteavdraget. Som medlem i IF Metalls a-kassa betalar vi en särskild arbetslöshetsavgift på 300 kronor i månaden.
Regeringen har också tagit bort avdragsrätten vid deklaration för medlemskapet i IF Metall och i a-kassan.

Det vi funderar över är om vi som tillhör arbetarklassen eller medelklassen har blivit mer solidarisk med de 10 % av befolkningen som tillhör överklassen än med de som är arbetslösa och sjukskrivna.

Man kan lätt tro det när ingen protesterar mot att 60 miljarder av skattesänkningarna går till överklassen.

Vi vill inte ha ett samhälle där skattesänkningarna går till i första hand de som är rikast och de som får betala priset är de arbetslösa eller sjuka.

Vi vill ha ett samhälle där var och en bidrar efter förmåga och ger till var och en efter behov. Därför kommer vi att rösta på Socialdemokraterna i valet i september.

Leif Wiklund Anna Olofsson
IF Metall Mellersta Norrland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar